RÁKINFÓ

Fogyás

Daganattal összefüggő fogyásról akkor beszélünk, ha megnövelt energia bevitellel nem ellensúlyozható fogyás következik be. Több tényező játszik közre a kialakulásában, a következménye fogyás, izomtömeg csökkenés. A fogyás mellett étvágytalanság, izomerő csökkenés, fáradtság, koncentrációzavar, alvászavar jelentkezhet. Bizonyos daganat altípusok, a hányinger, és a hányás megnövelik a fogyás kialakulásának valószínűségét.

Fogyás és a fenti tünetek jelentkezése esetén daganatos betegek esetén állapotfelmérés elvégzése szükséges, amennyiben indokolt megfelelő kezelés elkezdése javasolt.

A daganattal összefüggő fogyás kezelésére több lehetőség is rendelkezésre áll. Lehetőség van speciális tápszerek, vitaminok, ásványi anyagok alkalmazására, gyógyszeres kezelésre, illetve a fizikai aktivitás növelése szintén segíthet a súlycsökkenés megállításában.

Tápszerekkel és egyéb táplálék kiegészítőkkel biztosítható a beteg számára a megfelelő energiamennyiség, vitaminok, ásványi anyagok bevitele. Önmagában a megfelelő energiamennyiség bevitele nem feltétlenül vezet testsúlynövekedéshez, de segít a fogyás ütemének mérséklésében.

Az úgynevezett progesztagének közé tartozó megestrol segíthet az étvágy visszanyerésében és alkalmazása testsúlynövekedéshez vezethet. A progesztagének mellett a kortikoszteroidok is alkalmasak az étvágy növelésére, és az életminőség javítására.

Amennyiben lehetséges, az okot kell megszűntetni, így alapvető fontosságú a daganatellenes kezelés megkezdése vagy folytatása, amennyiben lehetséges.  Mindenképpen javasolt táplálkozási tanácsadást igénybe venni, amennyiben ilyen jellegű probléma felmerül.

 

 
Regisztráció Regisztráció Beteg Orvos