RÁKINFÓ

Gyomorrák

A gyomorrák általában rosszindulatú daganat. Előfordulása jelentős földrajzi eltéréseket mutat, Japánban például nagyon gyakori, míg Ausztriában vagy Finnországban alig fordul elő. Magyarország a középmezőnybe tartozik, 3000-4000 embert érint évente, nem tartozik a gyakori daganatok közé. A férfiaknál kétszer olyan gyakran fordul elő, mint nőknél. A gyomorrák előfordulása az elmúlt évtizedekben csökkent, ami a táplálkozási szokások változásának tudható be: javultak a tartósítási eljárások, korszerűbbek a mélyhűtési lehetőségek, csökkent a só és füstölés szerepe, nőtt a friss zöldségek fogyasztásának a mennyisége. És nem utolsó sorban csökken a dohányzás is.

A gyomorrák tünetei lehetnek a vérzés, fogyás, hányás, vérszegénység (anémia), növekvő nyelési nehézségek, étvágytalanság, korai teltségérzés. Mivel a tünetek egy része későn jelentkezik, ezért sajnos a betegség több, mint egyharmada csak előrehaladott állapotban kerül diagnosztizálásra.

A gyomorrák diagnosztizálásában az endoszkópia (gastroszkópia, azaz gyomortükrözés) az elsődleges, illetve a chromoendoszkópia, amikor kék színt fecskendeznek a gyomor nyálkahártyájára, mivel a korai rákok nem színeződnek el, a korai elváltozások így jobban észrevehetőek. A hagyományos gyomor-röntgen szintén segítség lehet a perisztaltika épségének megállapításában. Az endoszkópia jól kiegészíthető ultrahang vizsgálattal, illetve a laboratóriumi értékek (pl. vashiány, anémai stb) a tünetek felismerésében lehet hasznos. A CT (computer tomographia), MR (mágnesesrezonancia) vizsgálatok a daganat kiterjedésének felmérésében segít.

A gyomorráknak számos típusa létezik, ilyen az adenokarcinóma, kissejtes karcinóma vagy a gyomorfal valamely nem hám eredetű komponenséből kiinduló tumorok (pl. leiomysarcoma (simaizom), liposarcoma (zsírszöveti), angiosarcoma (ér eredetű), fibrosarcoma).

Az elsődleges kezelés a műtét. Kiegészítésként, vagy ha a műtét már nem jöhet szóba, akkor a kemoterápiát vagy kemo- és sugárterápia kombinációját alkalmazzák.

 
Regisztráció Regisztráció Beteg Orvos