RÁKINFÓ

Rizikótényezők

A dohányfüstben több ezer különböző vegyület van, melyek közül legalább 40 rákkeltő hatású. A dohányzás mind az aktív mind a passzív dohányosok részére károsan hat a belélegzett füst következtében. Ismert tény, hogy az erős dohányosok és a velük együtt élő nem dohányzó családtagok esetén gyakoribb a légzőszervi betegség, mint például a tüdőrák is. Egy amerikai kutatás szerint azon passzív dohányosok, akik több időt töltenek dohányzó családtagjaikkal rizikója a tüdőrákra egy negyedével nagyobb, mint azoké, akik környezetében kevesebb dohányos van. Természetesen ez a rizikó még mindig jóval kisebb, mint az aktív dohányosok esetén meglévő kockázat. Erős dohányosok esélye a tüdőrákra 20-40-szer nagyobb, mint akik soha nem dohányoznak. A dohányzók legalább 10%-a számíthat arra, hogy tüdőrákja lesz.

A dohányzás mellett jelentős mennyiségben fogyasztott alkohol szintén elősegíti a daganat kialakulását, melyek közül a nyelőcsőrák előfordulása a leggyakoribb.

A hirosimai és nagasaki atomtámadás túlélői között a leukémia és emlőrák előfordulása jelentősen növekedett, ugyanis az ionizáló sugárzás daganatot kiváltó tényező. Több esetet figyeltek meg, ahol a sugárzás és daganat közötti összefüggéseket találtak. Például erre vezethető vissza a radiológusoknál a bőrrák jelentkezése, vagy reumás betegek ízületeinek besugárzása miatti rosszindulatú daganatok számának emelkedése. Az ózonpajzs elvékonyodása következtében a napsugár ultraibolya sugárzása növekszik, ami a bőrdaganat előfordulását fokozza.

A táplálkozási szokások és a rosszindulatú betegségek között szintén összefüggések vannak. A gyakoribb zöldség és gyümölcs fogyasztók között a daganatos betegek száma alacsonyabb, a bennük lévő antioxidáns, karotin, E-vitamin és szelénium jótékony hatást fejtenek ki. A kalcium, a magnézium például az epesavak lekötésével a béldaganatok kialakulásának esélyét csökkentik.

A táplálék zsírtartalma és az emlőrák kialakulása között is találtak összefüggéseket. A zsírok ezenkívül a prostata-, petefészek-, méhtest- és hasnyálmirigy-daganatok kifejlődését segíti elő. Alacsony zsírtartalmú diéta esetén kisebb az emlőrák kialakulásának kockázata. Az Omega-6, Omega-3 telítetlen zsírsavak kifejezetten gátolják egyes daganatok kifejlődését.

A magas napi kalóriabevitel növeli a rosszindulatú daganat kialakulását. A táplálék magas rosttartalma viszont csökkenti a béldaganatok kialakulását.

 
Regisztráció Regisztráció Beteg Orvos