RÁKINFÓ

A betegség kimenetele

A betegség kimenetelét nagyban befolyásolja a szövettani típus, a betegség stádiuma, a grade(lásd mit olvashatunk a leletben), a daganat műthetősége, egyéb biológiai jellemzők, mint hormonreceptorok vagy bizonyos genetikai eltérések jelenléte, vagy hiánya (Részletek a mit olvashatunk a leletben menüpont alatt).

A betegség kimenetelét, prognózisát több mutatóval jellemezhetjük. Az egyik leggyakrabban használt ilyen mutató az 5 éves túlélés, ami megmutatja, hogy az adott stádiumú, adott szövettani csoportba tartozó daganatban szenvedő betegek hány százaléka él 5 évvel a diagnózis után. Ez daganattípusonként rendkívül változó, például emlőrák esetében 89%, tüdőrák esetén 16% (2001 és 2007 közötti adatok alapján az USA-ban).
A stádium szintén nagyban meghatározza a betegség kimenetelét. Például emlőrákban a legkedvezőbb I-es stádiumban a betegek 100%-a él 5 évet követően, míg a legrosszabb stádiumban az 5 éves túlélés 22%. Az egyes daganattípusok kimenetele a Rákbetegségek menüpont alatt található.

 
Regisztráció Regisztráció Beteg Orvos